Aliexpress – güvenli mi? 2024 yılında kullanmaya değer mi?

Aliexpress (aliexpress.com), 2010 yılında işe başlayan ve Çin mallarının direkt olarak alıcılara ihraç edilmesini sağlayan, Çin merkezili popüler bir online işlem platformudur.

Portal 1999 yılında kurulmuş ve Chinese Yahoo gibi diğer portalları da yöneten Alibaba ticaret grubuna aittir.

Aliexpress Nedir?

Aliexpress dünyanın her tarafından giriş yapmış (internet sitesinde bir hesap açmış kişiler – kayıt süreci ile ilgili talimatlar aşağıdadır) kullanıcıların kullanımına açık ve aynı zamanda mobil cihazlar için bir uygulama formunda da mevcuttur.

Aliexpress.com kıyafet, elektronik, iç tasarım, yiyecek ve kozmetik dahil tüm kategorilerde geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Ürünler çoğunluk olarak Çinli üreticiler tarafından direkt olarak satılmakta ve bu da size ürünleri en düşük fiyatla alma imkanı vermektedir.

Aliexpress ile satın almaya nasıl başlanır? 

Şu anda site, gezinmeyi ve alışverişi daha kolay hale getiren ve platformun popülaritesini İngilizce konuşulmayan ülkelerde de arttırmasını sağlayan, İngilizce dışı dillerde de kullanımdadır. Yeni kullanıcılar için, kullanıcı kaydı ve satın alım sürecini takdim eden kısa bir kullanma kılavuzu oluşturulmuştur.

Alışverişe başlamadan önce, size giriş yapma ve ürün satın alma imkanı sunacak olan kendi hesabınızı oluşturmalısınız. Bunu ana internet sitesinde yapabilmeniz için sağ üst köşede bulunan “Giriş yap/Katıl” –“Ücretsiz Katıl” butonuna tıklamalısınız.

screen1

Ardından yeni bir hesap oluşturabilmek için tekrar “Katıl” butonuna tıklamalısınız. Aynı zamanda mevcut Facebook profilinizi veya e-posta adresinizi de kullanabilirsiniz – e-posta adresinizi kullanarak kaydolmayı seçerseniz, adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi ve yeni oluşturduğunuz hesap için belirleyeceğiniz şifrenin sorulacağı özel bir kısa forma yönlendirileceksiniz.

screen2

Kayıt süreci son derece basitleştirilmiş ve hatta yeni başlayan bir kişi bile bu online platforma kayıt olup alışverişe başlayabilecektir. Doldurulmuş formu gönderdikten sonra kullanıcı otomatik olarak giriş yapmış ve sitede alışveriş yapmaya hazır olacaktır.

screen3

İlgilenilen ürün araması sezgiseldir. Kullanıcı ürünün adını arama veya seçili kategoriler üzerinden göz atma imkanına sahiptir. Portal aynı zamanda internet sitesinde ürün arama üzerine açık bir video da sunmaktadır. Kayıt, Aliexpress’in resmi YouTube kanalında bulunmaktadır:

AliExpress – AliExpress’te Ürünler Nasıl Bulunur

Satın alma süreci – adım adım.

Aliexpress.com internet sitesini ziyaret ettikten ve önceden oluşturulmuş hesaba giriş yaptıktan sonra kullanıcı arama panelini (büyüteç) kullanarak veya anasayfanın sol tarafında bulunan kategorilerden birini seçerek ürünleri arar. Eğer kullanıcı tüm kategorilere göz atmak isterse bunu “Tümünü gör.” butonuna tıklayarak yapabilirler.

screen4

Belirli bir ürünü bulduktan sonra kullanıcı ürün sayfasını, ürün detaylarını ve daha fazla görseli görmek için bu ürüne tıklar.

screen6

Kullanıcı ürün sayfasından kaç kişinin bu ürünü sipariş ettiği, kaç kişinin bunu istek listesine eklediği ve satıcının puanı gibi bilgileri edinebilir. Yıldızların sayısı ürünü satın almış ve eline ulaşmış kullanıcıların bundan memnun kalıp kalmadığını belirtir. Satın alan kişi ürün açıklamasını dikkatlice okumalı ve diğer kullanıcıların fikirlerine (“geri bildirim”) göz atmalıdır. Bu satın alan kişiyi memnun eden olumlu şekilde sonuçlanmış bir işlemin temelidir.

Bir kullanıcı belirli bir ürünü satın almaya hazırsa, kullanıcıyı teslimat formuna yönlendirecek olan “Şimdi Satın Al” butonuna tıklamalıdır. Adresi girdikten sonra, bulunduğu ülkeye bağlı olarak kullanıcı uygun bir ödeme yöntemi seçebilir (ödemeler hakkında daha fazla bilgi metnin ilerleyen bölümlerinde bulunabilir). Ödemeyi yaptıktan ve onayı aldıktan sonra kişi satın aldığı ürünün teslimatını bekleyebilir.

Aliexpress’in eğitim videosu ile aynı zamanda kendinizi satış süreciyle ilgili de bilgilendirebilirsiniz: AliExpress’te Nasıl Alışveriş Yapılır,

Aliexpress alışverişinizi ödeme.

screen9

Bu satış platformu alıcıya aralarından seçmek üzere birkaç ödeme yöntemi sunmakta ve bunların kullanılabilirliği söz konusu kullanıcının bulunduğu ülkeye göre değişmektedir. Ülke ve kıtadan bağımsız olarak alıcı, hızlı bir online ödeme yöntemi kullanma şansına sahiptir ve hesap para birimlerinin bir önemi yoktur (yabancı para birimi hesabı gerekmez). Aynı zamanda banka veya kredi kartı ile ödeme imkanı da mevcuttur.

Ödeme sırasında alıcının bankası ödeme miktarını otomatik olarak dolara (Aliexpress’te yalnızca bu para birimi geçerlidir) çevirecektir – tüm süreç  otomatiktir ve alıcıyı dahil etmez ki bu da süreci kolaylaştırır ve farklı bankaların servislerini kullanan alıcıları sınırlamaz. Alıcı, bazı bankaların seçilen ödeme yöntemi veya kur değişimi için ek ücret veya komisyon uygulamalarından ötürü, satın alımı gerçekleştirmeden önce hesap sahibi oldukları banka ücret ve kurallarını öğrenmelidir.

Aliexpress’te işlem güvenliği.

Online alışveriş günümüzde yaygın olsa da, hala birçok internet kullanıcısı güvenlik konusunda endişe sahibi, özelikle de yabancı sitelerden alışveriş yaparken. İşte tam da bu yüzden Aliexpress satış platformu alıcıların güvenliği için, her kullanıcıya güven duygusu garanti eden, kendi politikasını sunar (daha fazla detay BURADA bulunabilir).

Satıcı ile iletişim.

Kullanıcı, satıcı, alıcılardan gelen olumlu görüşlerin sayısı ve gönderdikleri yorumlar ile ilgili bilgileri ürün sayfasında her zaman bulabilir. Yüksek değerlendirme puanı ve yüksek sayıda olumlu görüş, satıcının güvenilirliği ve dürüstlüğünü ifade eder. Eğer kullanıcının ürünler hakkında bir başka sorusu varsa, “Hemen İletişime Geçin” butonuna tıklayarak satıcıya mesaj gönderebilir.

screen8

Teslimatı beklemek

Teslimat süresi her ürün için her zaman belirlenmiştir –bu her zaman, söz konusu ürünün gönderilip  alıcıya ulaşacağını garanti eden kişi olan, satıcı tarafından belirlenmiş bir zaman dilimidir.  ABD, Rusya ve Avrupa ülkeleri için teslimat süresi farklıdır. İstatistikler, teslimat için ortalama bekleme süresinin 1 ile 6 hafta arasında olduğunu gösterse de bu tamamen alıcı ve satıcının ülkelerine bağlıdır.

Paketlerin takibi 

Bir alıcı bir ürün satın aldığında, satıcı bir parsel numarası (“takip” seçeneği) sağlamak zorundadır. Bu numaraya erişimi olan alıcı paketini takip ve teslimat durumunu kontrol edebilir.

Aliexpress’te iade ve şikayetler

Aliexpress, internet sitesi alışverişlerinde tam bir güvenlik ve memnuniyet garanti etmeye çalışır ve kullanıcılar bir alıcı güvenliği programına dahil eder. Bir satıcının ürünleri müşteriye teslim etmek için belirlenmiş bir süresi vardır – bu “koruyucu dönem” olarak adlandırılır ve genelde 60 gündür. Bu sürenin bitimine yedi gün kalmasından itibaren, alıcı satıcıya karşı bir “ihtilaf” açabilir.

Eğer satıcı ürünün gönderildiğini garanti ederse koruyucu dönem süresi genişletilebilir (120 güne kadar). Önemli olan, satılan ürünün parasının, alıcı siparişinin eline geçtiğini onayladıktan ve ürün açıklamasıyla eşleştikten sonra (veya koruyucu dönem sona erdikten ve alıcı herhangi bir şikayette bulunmadıktan sonra) satıcıya ulaştığını bilmektir. Ancak ürün alıcıya ulaşmaz veya alıcı ihtiyaçlarını karşılamaz ve ürün açıklamasıyla eşleşmezse, bir “ihtilaf” başlatabilir ve ödenen miktarın tamamını (tam geri ödeme) veya bir kısmını (kısmi geri ödeme) geri almayı talep edebilirler.

Satıcı ile ihtilafın iyi gerekçeleri varsa ve kanıt sunulmuşsa (ör. kusurlu ürünün fotoğrafı veya görüntü kaydı), para birkaç gün içerisinde alıcıya geri ödenmelidir. Aynı zamanda ürünün açıklamalarıyla uyuşmaması ve satıcının geri ödemeyi vermesi durumunda alıcının (kusurlu) ürünü tutabileceğini ve satıcıya geri göndermesi gerekmediğini vurgulamakta yarar vardır.

Satıl alınan ürün için gümrük vergisi ödemek gerekli mi?

Kullanıcıların kendi kullanımı için küçük alışverişler yapması ve beyan edilen paket ücretinin çok yüksek olmaması durumunda herhangi ek bir gümrük vergisi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır; kanuna göre, sipariş edilen ürünlerin değerinin 150 Euro’yu aşmaması durumunda vergi uygulanmaz.

Ancak alıcının yüksek miktarda ürün satın alması veya satın alınan ürünün yüksek değeri olması durumunda uygulanabilecek vergilere hazırlıklı olması gerekmektedir. Alıcı paketin değerini onaylamalı ve onay ücretini Gümrük İdaresi’ne göndermelidir. Ardından, paket ile birlikte, ödemesi gereken vergi hakkındaki bilgi de alıcıya ulaşacaktır.

Özetle  – Aliexpress’in avantaj ve dezavantajları

Avantajlar:

  • Direkt olarak Çin’deki üreticilerden cazip fiyatlarla ürün alma imkanı
  • Tüketici koruması için iyi bir sistem
  • Basit bir ödeme sistemi
  • Kullanıcılar için, alışverişlerinde ekstra indirim, ücretsiz teslimat gibi birçok promosyonel kupon

Dezavantajlar:

  • Uzun teslimat bekleme süresi
  • Düşük kaliteli ürün teslim alma ve sahtekar satıcılarla karşılaşma ihtimali
  • İmitasyon ürün satın alma riski
  • İngilizce, Çince veya Rusça dışındaki dillerde zayıf kullanıcı desteği.
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.7]

Aliexpress - yorumlar:

  1. Siparişlerim için beklemekten hoşlanmıyorum fakat fiyatlar çok harika. Derhal bir şey almam gerekmiyorsa beklemeye değer. Artık hayatımı İnternet üzerinden alışveriş yokken hayal edemiyorum.

  2. Merhaba! Bir sorum var… Bu ilk satın almam olduğu için çok net anlayamadım – beş gün önce bir şeyler sipariş ettim ve sipariş geçmişinde ödeme işlenmesiyle alakalı bazı bilgiler görebiliyorum (ve online ödeme başarıyla gerçekleşti) ve ayrıca 5 gün birkaç saat ve dakika ile ilgili de bir şeyler var – bu nedir??? Bu geri sayımın anlamı ne? Bir şey benim ödememi mi kabul etmedi? Yardımınız için teşekkürler.

    1. Satinalma islemini tamamladim adres istemedi kargo ürünü nereye getirecek

  3. Selam, merak etmeyin, her şey yolunda. 🙂 Bu yalnızca satıcının ürününüzü içeren paketi göndermesi ve parsel numarasını sunması için belirlenmiş bir süre 🙂

  4. Merhaba, ben de bu konuda yeniyim ve lütfen bana yardımcı olun – siparişimin yanında “48 gün” yazıyor – bu teslimatımı bu süreden sonra alacağım anlamına mı geliyor? Bu nedir???

  5. Bu alıcının “koruyucu” dönemidir “ – paket bu süre içerisinde size ulaşmalı (ve bunu internet sitesi üzerinden onaylamalısınız).

  6. Oh hay aksi, yanlışlıkla “siparişi iptal et” butonuna tıkladım 🙁 Şimdi ne yapmalıyım? :((( Tabii ki parayı gönderdim …

  7. Size parayı iade edecekler. Eğer satın almak istiyorsanız tekrar sipariş vermeniz gerekecek.

  8. Oh hayıııııırrrrrrr 🙁 Daha fazla bekleme:(

  9. Yani – dikkatsizce tıkladığınızda olacak olan budur …

  10. Bu açıklamaları dikkatlice okumayı unutmamalısınız. Bu satışları gördüğümde hemen “Hayaller & Gerçekler” capsleri aklıma geliyor. Bu Çinlilere karşı dikkatli olmalısınız …

  11. Kredi kartıyla ödeme yapabilir miyim? Hoşuma giden bir şey gördüm.

  12. Evet – tek yapmanız gereken kartla ödeme seçeneğini seçmek.

  13. PayPal kullanma şansım var mı?

  14. Ne yazık bu mümkün değil.

  15. Bir elbisenin, mesela iki dolara mal olması, nasıl mümkün olabilir? O_o Çok garip…

  16. Selam! Bu gibi tekliflere karşı oldukça dikkatli olmalısınız. İnsanlar neredeyse hiçbir şey ödemeden kıyafetleri elde etmek için bu gibi teklifleri satın alıyor fakat ya paketleri hiç ulaşmıyor ya da bunlar oldukça kötü Çin ürünleri. Çin’de üretilen ürünler düşük kaliteli olmak zorunda değildir (evinizde etrafınıza bakın ve göreceksiniz ki eşyalarınızın %90’ı Çin’den gelme), fakat bir dolara harika şeyler bulabileceğimiz konusunda kendimizi kandırmayalım.

  17. Ali için kullandığım e-posta hesabımı sildim 🙁 Şimdi ne olacak???

  18. En kolayı yeni bir e-posta adresi ile yeni bir hesap açmak en kolayı olacaktır. Kayıt süreci tam anlamıyla bir anınız almaktadır. Veya Facebook ile de kayıt olabilirsiniz ve bu da tam anlamıyla birkaç saniyenizi alacaktır.

  19. Fiyatları önemsiyorsanız (ancak her zaman değil) Ali harikadır fakat kısa teslim süresini önemsiyorsanız değildir. Tek bir şeyden emin olabiliriz – bir kurye Çin’den size 24 saat içerisinde ulaşmayacaktır – çabuk alışveriş bir seçenek değil.

  20. Eğer bir kişi henüz orada bulunmadıysa finansal durumu tehlikede demektir 😛 Unutmayın alışverişiniz her zaman makul ve düşünülmüş olmalıdır! Online olarak “Şimdi Satın Al” butonuna tıklamak oldukça kolay fakat kredi kartlarımızın belirli bir limiti var.

  21. Meraba ben bu siteden bi ürün almak istiyorum ama bu ödeme konusunu anlamadım kartllamı yoksa geldiğindemi ödeyeceğz

  22. Ürün elime ulaşmadan onay verdim napmam gerkiyo ihtilaf açamıyorum

  23. Ben bu siteden yaptığım sparişi birgün sonra iptal ettim siparişlerim bölümüne girdiğimde bu ürünle ilgili iade beklemede yazıyor bu nedemek iadem kabul olduysa param nezaman geri yatar bide bana bu iadenin yapılabilmesi için kartımın internet alış verişine açık olması gerekirmi

  24. Yanlışlıkla ürün elime geçti butonuna bastım fakat ürün elime geçmedi satıcıya yazdım fakat 3 gün oldu hala geri dönüş alamadım. Takipde şikayet gibi bir yer gördüm ordan para iadesi vs vardı ona bastım tekrar ürünün elime geçmediğini dile getirdim durumu anlattım. Başka yapabileceğim bir şey var mı?

    1. Seçtiğin kargo şirketine göre. Eğer takipli kargo seçmezsen ve ürünün pahalı ise hiç gelemeyebilir ya da defolu gelebilir.

  25. BEN telefon getirttirmek istiyorum fiyatı 450 dolar bunun için ek olarak gümrük parası mı ödeyeceğim

  26. birden fazla sipariş verdigimde hepsi bir koliylemi gelecek yoksa ayrı ayrı mi

  27. karğo şirketini nerden seçiyoruz yardımcı olun

  28. Evet, 30 Euro üstü bütün gönderiler gümrüğe tabiidir.
    O yüzden 2 tane 20 Euro’luk malzemeyi ayrı ayrı yollatın

  29. Hangi kredi kartı geçerli Bn deniz bankla yaptım kabul etmedi napmalıyım

  30. Satinalma islemini tamamladim adres istemedi kargo ürünü nereye getirecek

  31. Merhaba ben kartımin bilgilerini vermek istemiyorum nasıl alışveriş yapmalıyım

  32. Ben 7 martta ayakkabı sipariş ettim ve ödemeyi kredi kartıyla yaptım. Şimdi hesabıma bakıyorum hiçbir şey görünmüyor. Ne yapmalıyım?

  33. İlk kez alışveriş yapıcam ama biraz tereddüt ettim lütfen yardımcı olur musunuz? Ürünü alıp ödeme yaptıktan sonra 30 Euro üstündeki ürünlere mi sadece ÖTV, KDV ve Gümrük vergisi ödemem gerekiyor. Örneğin 30 Euro’nun altında bir çok ürün alırsam hiç vergi vermeyecek miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir